Stichting Vakopleiding Metaal Tilburg is partner van ROC Tilburg

Image Alt

Artikel in Regio Business

Artikel in Regio Business

Aan de SVMT volgen leerlingen die van het voortgezet onderwijs komen een twee- of driejarige metaalopleiding verspanen (precisietechniek) of constructie/plaatwerker. De SVMT is sinds 2000 gevestigd in de mbo-onderwijsinstelling ROC in Tilburg en dat zorgt voor een goede samenwerking. Rob: Na zes weken onderwijs gaan de jongeren aan de slag bij het leerwerkbedrijf waarmee ze een contract hebben. Dit is altijd een bedrijf dat is aangesloten bij de stichting en een erkend leerbedrijf. Een dag per week volgen ze theorielessen op school. De leerlingen zijn direct inzetbaar, dat heeft grote voordelen voor werkgevers. Het ROC geeft voltijd- en deeltijdopleidingen in metaal in de volledige breedte, dus ook mechatronica en werktuigbouwkunde. De stichting bestaat uit een vijftigtal Brabantse metaalbedrijven. Onderwijs met en door het bedrijfsleven dus.

Metaal is overal

Precisietechniek en constructie is overal. Je vindt het terug in instrumenten, machines en gereedschap, in werktuigbouwkundige projecten en installaties. Die diversiteit maakt het uitdagend en het is gaaf om zelf iets te maken, vertelt Antoon. Jongeren die voor de SVMT kiezen, zijn doeners. Ook Rob en Antoon zijn graag praktisch bezig. Rob werkt sinds zijn zestiende in de metaal en privé is hij er nog altijd veelvuldig mee bezig. Ik bouw carnavalswagens. Veel jongeren die hij lesgeeft, zijn ook wagenbouwer. Het is leuk om te zien dat zij de techniek al voor een groot deel in de vingers hebben. Antoon groeide in een agrarisch bedrijf op. Vroeger repareerden we thuis alles al zelf. Dat doe ik nu in mijn huis ook, of het nu metselen of elektrawerk is. Ook de leerlingen werken aan projecten die in de praktijk gebruikt worden. Ze zijn nu bezig met een rijbaan voor in het ROC-theater, vertelt Antoon. Ook maken ze bakjes voor pc’s die aan tafels hangen en repareren ze hekjes en bijvoorbeeld stoelpoten.En als iemand een kast wil maken voor in de werkbus van zijn pa dan kan dat ook. Mijn eerste opdracht is dan: teken een ontwerp, geeft Rob als voorbeeld. Het machinepark van het ROC doet niet onder voor dat van het huidige bedrijfsleven. Hierdoor zijn de leerlingen al bekend met machines die ze in het bedrijfsleven tegen komen.

Oplopend tekort

Er is een enorm en nog altijd oplopend tekort aan metaalbewerkers. Antoon: Als bedrijven de kans krijgen, plukken ze de leerlingen van school voor hun examen. Dit raden wij de jongeren af, ze moeten een startkwalificatie halen en een diploma is de investering meer dan waard. Vooroordelen spelen de branche parten. Rob: Veel mensen denken dat het een vies beroep is, maar dat klopt niet. Ik ken verspaanbedrijven waar je van de grond kunt eten. En echt, dat geldt ook voor zware constructiebedrijven waar ze onder andere bruggen en hallen maken. Antoon: Je kunt er nog een goede boterham mee verdienen ook en bent gegarandeerd van werk. Dat kunnen lang niet alle opleidingen zeggen.

Respect

Als een bedrijf via de SVMT jongeren laat opleiden, wil dit niet zeggen dat ze gegarandeerd een nieuwe medewerker hebben. Een bedreiging voor nieuwe aanwas in de metaalbranche is het omgaan met leerlingen. Antoon: We vertellen de leerlingen dat als ze het niet goed naar hun zin hebben, ze dit moeten melden om er dan in goed overleg met alle partijen uit te komen. Hij adviseert bedrijven om zuinig op hun leerlingen te zijn en hen met respect te behandelen. Ze kunnen immers vrij eenvoudig bij een ander aan de slag.

Andere bronnen

De SVMT boort in samenwerking met de gemeente Tilburg een andere bron aan potentiële metaalbewerkers aan. Rob: We geven in samenwerking met het ROC lasopleidingen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en aan nieuwkomers. De derde groep start binnenkort. Ze volgen een opleiding van twintig weken, gevolgd door een examen. Driekwart van de dertig geslaagden heeft nu een baan in de metaal.

Meisjes

Door kinderen al op de basisschool kennis te laten maken met metaal, hoopt de SVMT toekomstige leerlingen te werven. De stichting staat op beurzen zoals Kempen Tech, organiseert workshops voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en doet projecten in het Ontdekstation in Tilburg. We richten ons op de regio Tilburg en de Kempen, omdat daar veel metaalbedrijven zitten met een tekort aan personeel, vertelt Rob. Ze organiseren informatieavonden en staan op banenmarkten. Tot besluit nog een mooi feitje: het aantal meisjes dat de metaal in gaat, neemt langzaam toe. Rob: In vrijwel elke klas zitten er wel enkele. En die doen het erg goed.

Tekst: Sara Terburg
Fotografie: Linn de Kort